Dizajn zvuka

Radionice snimanja i dizajna zvuka i muzike

U prijatnom i adekvatnom prostoru hendi centra "Koloseum", u periodu od 26.3. - 2.7.2015. uspešno su održane Radionice snimanja i dizajna zvuka i muzike. Na radionicama je učestvovalo 11 učesnika od kojih je 4 ispunilo uslov za dobijanje sertifikata a to je prisustvo na više od 13 radionica. Željka Milošević, edukator.

Na radionicama su kroz teoretski i praktičan rad obrađene teme iz oblasti osnova akustike, tehnika snimanja i obrade zvuka, MIDI tehnologije, aranžiranje muzike i primenjeni zvuk i muzika čime su ispunjeni ciljevi u okviru plana i programa. Takođe, učesnicima su prikazani mnogobrojni primeri i podeljeni materijali u digitalnoj formi u cilju lakšeg savladavanja programa i podstreka za daljim bavljenjem ovom oblašću. Uživo su im bili predstavljeni i različiti uređaji za snimanje i obradu zvuka kao i muzički instrumenti. Tokom radionica prikazana je i simulacija čitavog procesa stvaranja produkta u oblasti muzičke produkcije.

Oformljena grupa je bila mešovita kako po sposobnostima, tako i po polu i godinama ali je bila izuzetno homogena u zajedničkom radu i odlično je sarađivala. Učesnici su tokom rada pomagali i jedni drugima što je čitavu atmosferu učinilo još prijatnijom i lepšom za rad.

Učesnici su pokazali izuzetno interesovanje, bili su aktivni tokom radionica i redovno odrađivali zadate domaće zadatke. Iznosili su i svoje predloge i ideje dok je polaznica Milena Apostolović već primenila svoje stečeno znanje na projektu u okviru fakulteta koji studira.

Pojedine radionice su bile prilagođene potrebama polaznika te su u okviru istih napravljeni produkti od kojih izdvajam "Zvučne slikovnice" koje su ujedno bile predstavljene i na Bosi festu. Snimljene su a zatim i objavljene na internetu pesme polaznika Save Božića.

Neke od osnovnih aktivnosti na ovoj radionici su :

  1. Predstavljanje, upoznavanje, predstavljanje programa, značaj programa, primenljivost gradiva, šta je dizajn zvuka, potrebna tehnološka baza, puštanje primera, razgovor o zvuku. šta je sve zvuk, šta spada u zvuk, gde čujemo zvuk, uloga zvuka, šta sve možemo sa zvukom
  2. Prepoznavanje zvuka i zvučnih boja, značenje zvuka, zvučna metafora i metonimija (beba koja plače – život, žubor vode – životni tok, ravno pištanje ekg aparata – smrt itd.), zvuk u ulozi emocije, definisanje rečima zvuk koji čujemo (strašno, nežno, lirsko, dramatično, horor, psiho, šaljivo, neizvesno itd.), definisanje bojama zvuke koje čujemo (tamno, svelo, ljubičasto)
  3. Prepoznavanje zvuka instrumenata, korišćenje zvuka instrumenata za pojedine scene i emocije (tremolo violine za neizvesnost, saksofon za klubsku atmosferu, horna za šumu, planinu, proplanak itd.), vrste tona (prost i složen), zvučna sinusoida, frekvencija, oscilacija, talasna dužina, primeri
  4. Vrste snimanja (mehaničko, magnetno, optičko i digitalno), tehnika za snimanje i reprodukciju zvuka – osnove (mikrofon, zvučnici, pojačalo, različite vrste snimača, kompjuter), snimanje glasa
sr | en