Filmske

Za život bez barijera

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Biblioteci „Petar Kočić“ na Vračaru su organizovana dva značajna programa pod sloganom „Za život bez barijera“.

Hendi centar „Koloseum“ je u Biblioteci 7. decembra organizovao projekciju filmova, čija se tematika odnosi na život osoba sa invaliditetom, za učenike osmog razreda OŠ „Sveti Sava“. Prikazana su dva filma – španski animirani film „Užad“, autora Pedra Solisa Garcie i dokumentarni film „I ti imaš hendikep“ belgijskog autora Idrisa Gabrijela.

Nakon projekcije filmova održana je interaktivna radionica koju je vodio predsednik Hendi centra „Koloseum“ Darko Ivić, na kojoj su učenici izneli svoje mišljenje o odgledanim filmovima, ali i govorili o svom iskustvu u susretu sa osobama sa invaliditetom. Cilj ovog programa je bio da se mladima ukaže na činjenicu da osobama sa invaliditetom treba omogućiti jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

 

Za korisnike Dnevnog centra za osobe sa autizmom „Kornelije“ i Dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju „Stari grad“, bibliotekari su, 8. decembra, organizovali muzičko-filmsko druženje. Pošto ovi korisnici dobro reaguju na muziku, ali i na vizuelnu projekciju, bibliotekari su odabrali za prikazivanje muzičke sekvence iz filmova „Meri Popins“, „Tarzan“, „Mala sirena“, „Zaleđeno kraljevstvo“. Druženje je nastavljeno u dečjem odeljenju „Rastko“ gde su se ovi korisnici upoznali sa literaturom za decu, a pročitano im je i nekoliko kratkih priča i dečjih pesama.

sr | en